VIEMÄRILAITOS
Kurikan Vesihuolto Oy johtaa ja puhdistaa toiminta-alueellaan syntyvät jätevedet ylläpitämällä viemäriverkostoa ja jätevedenpuhdistamoja. Vuoden 2020 alussa Kurikan ja Jurvan alueen viemärilaitoksen piirissä oli yhteensä noin 8 390 asiakasta. Jalasjärven alueen viemärilaitoksen piirissä oli noin 3 850 asukasta.
Viemärilaitoksen toiminta-aluekartat löytyvät toiminta alueet sivustolta. Viemäriverkostojen yhteispituus on noin 253 km.
PUHDISTETUN JÄTEVEDEN LAADUN TARKKAILU
Yhteistarkkailun tarkoituksena on ympäristöhallinnon ohjeiden mukaisesti tarkkailla samalla vesistöalueella sijaitsevien jätevesikuormittajien sekä niiden aiheuttamia vesistövaikutuksia. Kyrönjoen yhteistarkkailun piiriin kuuluvia jätevedenpuhdistamoita tarkkailtiin kuormittajasta riippuen 6-24 kertaa vuodessa.
Puhdistettu jätevesi lasketaan Kurikan puhdistamolta Kyrönjokeen ja Jalasjärven puhdistamolta Jalasjokeen.
Kysy lisää viemärilaitoksista.
KURIKAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO
Kurikan keskuspuhdistamo on biologis-kemiallinen rinnakkaissaostuslaitos, jossa orgaaninen aines hapetetaan ilmastusaltaassa ja prosessin lopussa fosfori ja kiintoaine saostetaan kemiallisesti ferrikloridilla. Puhdistamolla muodostuva liete tiivistetään sakeuttamossa ja kuivataan ruuvikuivaimella. Kuivattu liete toimitetaan Lakeuden Etappiin jatkokäsiteltäväksi. Puhdistetut jätevedet johdetaan Kyrönjokeen jätevedenpuhdistamon kohdalta.
Puhdistamo on saneerattu perusteellisesti vuonna 2000 vastaamaan viemäriveden puhdistamiselle asetettuja vaatimuksia. Kurikan jätevedenpuhdistamolla käsitellään jätevettä arviolta 3 160 m3/d. Jätevedenpuhdistamon yhteydessä on ajolietteiden vastaanottopiste.
Vuodesta 2014 lähtien Kurikan puhdistamolle on johdettu jätevedet myös Jurvan alueelta. Jurvan jätevedenpuhdistamo tuli elinkaarensa päähän ja kustannustehokasratkaisu oli rakentaa siirtoviemäri Kurikan puhdistamolle, jossa oli kapasiteettia käsitellä myös Jurvan alueen jätevedet.
Taulukossa on esitetty jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan mukaiset enimmäispitoisuudet luontoon johdettavalle vedelle vuosineljänneksittäin.
JALASJÄRVEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO
Jalasjärven puhdistamo on biologis-kemiallinen jälkisaostuslaitos, jossa on kokonaistypen poisto. Prosessissa käytetään alumiinisulfaattia fosforin saostamiseen ja polymeeriä veden selkeyttämiseen. Prosessista poistettu liete johdetaan sakeuttamoon. Sakeuttamosta liete kuivataan ruuvikuivaimella. Kuivattu puhdistamoliete, sekä välppä- ja hiekanerotusjäte toimitetaan Lakeuden Etappiin jatkokäsiteltäväksi. Puhdistetut jätevedet johdetaan Jalasjokeen jätevedenpuhdistamon kohdalta. Jätevedenpuhdistamon yhteydessä on ajolietteiden vastaanottopiste.
Puhdistamo on rakennettu vuonna 1974, jonka jälkeen sitä on saneerattu viimeisen kerran vuosina 1997–1999.
Jokipiin jätevedenpuhdistamo ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen on tehty vuonna 2014 (LSSAVI/183/04.08/2011, 11.3.2014).
Taulukossa on esitetty jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan mukaiset enimmäispitoisuudet luontoon johdettavalle vedelle vuosineljänneksittäin.
Ryhtitie 10, 61300 Kurikka
Käyttöinsinööri:
Kimmo Rintanen
puh. 040 544 0129
Puhdistamonhoitaja, ammattimies:
Aulis Mäki-Äijälä
puh. 050 527 9010
Jokipiintie 200, 61280 Jalasjärvi
Käyttöinsinööri:
Kimmo Rintanen
puh. 040 544 0129
Puhdistamonhoitaja
Pauli Kukkonen
puh. 050 313 5227
VIEMÄRIN KÄYTTÖOHJEET
Rasva tukkii viemärin
Tiesithän, että rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Rasva hyytyy paistinpannun reunalle, saman se tekee viemärissä ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistöjen viemäriputkissa. Tukkeutuneen kiinteistöviemärin avauksen maksaa kiinteistön asukas. Rasva voi myös aiheuttaa ylimääräisiä kunnossapitotöitä kiinteistön ulkopuolella viemäriverkossa, jätevesipumppaamoilla ja -puhdistamolla.
Esimerkiksi joulun aikaan syntyvän kinkunpaistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä ja sopivaan kääreeseen pakattuna kompostiin tai biojäteastiaan. Jäähtyneen rasvan voi myös pakata esim. tyhjään maitotölkkiin ja laittaa sen sekajäteastiaan.
VIEMÄRI EI OLE ROSKIS
Huomioithan, että wc-istuin ei ole roskakori. Viemäriin saa laittaa wc-paperin lisäksi vain sen, mikä on ensin syöty ja juotu, sekä pesuvedet. Jätteet kuuluu hävittää asianmukaisesti joko kaatopaikka- tai ongelmajätteenä, jotta niistä ei aiheudu ongelmia viemäröintijärjestelmälle ja ympäristölle. Esimerkiksi viemäriin kaadettu liuotin aiheuttaa räjähdysvaaran. Vastaavasti viemärivesien lääkeainekertymät voivat vaikuttaa jätevedenpuhdistamon biologiseen puhdistusprosessiin, vesistöjen kaloihin ja muuhun eliöstöön. Ainoa oikea tapa hävittää vanha lääke on toimittaa se apteekkiin.
Yleisimmät viemäriverkon asiattomat jätteet ovat vanupuikkoja, terveyssiteitä, vaippoja, tulitikkuja, tupakantumppeja, talouspaperia, biojätteitä, tekstiilejä (esim. sukkahousut), kondomeja ja ongelmajätteitä (öljyt, maalit, liuottimet, jne.).
Käytä mieluiten huokoista wc-paperia. Se liukenee helpommin viemäriveteen.
KAIVOJEN JA TARKASTUSPUTKIEN KANNET PIDETÄÄN SULJETTUINA
Kannatta tarkistaa, että omalla tontilla olevat viemärikaivojen kannet ovat paikoillaan ja kiinni. On myös tärkeää neuvoa lapsia viemärin käytössä kotona ja varoittaa kaivonkansien raottelusta ulkona. Silloin tällöin lapset laittavat ajattelemattomuuttaan risuja, kiviä tai lankunpätkiä viemärikaivoon, jolloin seurauksena on ennen pitkää vaikea tukos.
Ota yhteyttä ja kysy lisää viemärin käyttöohjeista.